ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΑΡΧΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

      ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (Ε.Π) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ

         Το επιχειρησιακό πρόγραμμα, μέσα από ένα πλέγμα θεσμικών ρυθμίσεων, αποσκοπεί στην εισαγωγή μόνιμων εσωτερικών διαδικασιών και συστημάτων προγραμματισμού στο  Δήμο. Στόχος είναι η διαδικασία του προγραμματισμού, της παρακολούθησης και της μέτρησης των αποτελεσμάτων των δράσεων του Δήμου, να αποτελέσει μια σταθερή εσωτερική λειτουργία, στην οποία θα συμμετέχει σε όλες τις φάσεις, με συγκεκριμένο ρόλο, το ανθρώπινο δυναμικό του.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ

Παρακολουθώντας την αναπτυξιακή διαδικασία τα τελευταία χρόνια στο Μεγανήσι, γίνεται φανερή η δυναμική της ανάπτυξης του νησιού μας, με κύρια προωθητική δύναμη τον τουρισμό. Επίσης ο πρωτογενής τομέας, μπορεί να παρέχει μια επικουρική οικονομική στήριξη, στα πλαίσια όμως μιας τουριστικής διαδικασίας. Δηλαδή ο αγροτοτουρισμός, οι βιολογικές καλλιέργειες, και γενικότερα οι μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στα πλαίσια μιας συνολικής αναπτυξιακής διαδικασίας.
         Βέβαια το Μεγανήσι δεν διαθέτει άλλους τουριστικούς πόρους (αρχαιολογικούς, ιστορικούς κ.λ.π) εκτός από το φυσικό του περιβάλλον. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι, όχι απλά να διαφυλάξουμε το φυσικό μας περιβάλλον αλλά και να το ενισχύσουμε.
 Παράλληλα θα πρέπει
α) να αναδείξουμε τα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία του Νησιού μας, τα οποία θα προσδιορίσουν την πολιτιστική μας ταυτότητα.
         β). Η οικονομική δραστηριότητα, να διαχέεται στο σύνολο του πληθυσμού.
         Στόχος λοιπόν μιας  αναπτυξιακής διαδικασίας πρέπει να είναι:
Ένα Νησί οικολογικό, που να παρέχει υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες (πιστοποιημένες) διατηρώντας τον παρθενικό του χαρακτήρα.
         Για να πετύχουμε τον παραπάνω στόχο είναι αναγκαία η ύπαρξη, ενός συμφωνητικού συνεργασίας Μεγανησιωτών και μη επενδυτών,
αναγνωρίζοντας ότι :

  • Το  νησί Μεγανήσι διαθέτει πλούσιους και ποικίλους φυσικούς, ανθρώπινους και πολιτιστικούς πόρους, που μπορούν να εξασφαλίσουν βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη συνεχή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων,
  • τους πόρους αυτούς οφείλουμε να αξιοποιούμε και να εκμεταλλευόμαστε, με τρόπο που να εναρμονίζεται με την φυσική διαθεσιμότητά τους, προστατεύοντας, επιπλέον, και βελτιώνοντας τις ικανότητές τους,
  • παράλληλα, κάθε παραγωγική δραστηριότητα, που βασίζεται στους πόρους αυτούς, οφείλει να σκοπεύει όχι μόνο στην αύξηση του προϊόντος, αλλά και –κυρίως- στη βελτίωση της ποιότητάς του,
  • για να πετύχουμε τα παραπάνω, οφείλουμε να καλλιεργήσουμε κοινή αντίληψη, σε ότι αφορά τις προτεραιότητες και επιλογές, και να αναπτύξουμε συλλογική δράση.

Στόχος μας είναι:

  • Αύξηση της Ανταγωνιστικότητας στους οικονομικούς τομείς του νησιού που θα προέλθει από την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του τουριστικού τομέα, ο οποίος θα συμπαρασύρει και τους άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας του νησιού.
  • Προσαρμογή του ανθρώπινου δυναμικού στις ανάγκες και απαιτήσεις του σύγχρονου οικονομικού γίγνεσθαι.
  • Πιλοτική προώθηση κλάδων της τοπικής οικονομίας με κανόνα και βάση την ποιότητα που μπορεί να επιφέρει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
  • Ενίσχυση της καινοτομίας σε χώρο και αντικείμενο δραστηριότητας που να έχει ουσία και περιεχόμενο σε πρακτικό επίπεδο στο νησί.
  •  Την προώθηση και χρήση  καινοτόμων νέων τεχνολογιών στους τομείς της πληροφορικής και των Ευρυζωνικών δικτύων, ώστε να προκύψουν νέα ποιοτικά συγκριτικά πλεονεκτήματα όχι μόνο στους συντελεστές αλλά και στο σύνολο της οικονομίας του νησιού.
  • Προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος με γνώμονα την ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη που σέβεται τα χαρακτηριστικά της περιοχής και με ρυθμούς αξιοποίησης που επιτρέπουν την διατήρηση του φυσικού χώρου.
  • Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας σε τομείς που θα προσφέρει πολλαπλές πηγές εισοδήματος στους κατοίκους του νησιού.
  • Βελτίωση των υποδομών με άμεσο αποτέλεσμα την βελτίωση του επιπέδου εργασίας και διαβίωσης του τοπικού πληθυσμού.
  • Διατήρηση του κοινωνικού ιστού της περιοχής και αντιστροφή της τάσης εγκατάλειψης και περιθωριοποίησης.

 

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το Μεγανήσι βρίσκεται σε απόσταση 4 ναυτικών μιλίων από τις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού της Λευκάδας. Έχει έκταση 22,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ανάπτυγμα μήκους ακτών 20 χιλιομέτρων.
Είναι το μεγαλύτερο από ένα σύμπλεγμα νησιών (Σκορπιός, Σκορπίδι, Θηλιά, Κυθρός κ.α) που όλα μαζί αποτελούν τη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Μεγανησίου στο Νομό Λευκάδας. Ο Δήμος υφίσταται από το 1990 μετά τη συνένωση των 3 οικισμών του νησιού που μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελούσαν ξεχωριστές κοινότητες : του  Σπαρτοχωρίου, του Κατωμερίου και του Βαθέος.

ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΕΞΕΛΙΞΗ
Βάσει των στοιχείων της Ε.Σ.Υ.Ε οι 3 οικισμοί αριθμούσαν το 1981 ένα συνολικό πληθυσμό 1346 κατοίκων ενώ η απογραφή του 1991 έδωσε ένα σύνολο 1246 κατοίκων. Η τελευταία απογραφή του 2001 έδωσε 1092 κατοίκους (πραγματικός πληθυσμός) ενώ οι εγγεγραμμένοι στο Δημοτολόγιο του Δήμου ξεπερνούν τις 3.700.Κατά τη θερινή περίοδο η εικόνα αλλάζει εντυπωσιακά και βλέπουμε μια κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού που σήμερα αγγίζει τις 6000.

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
Καταγράφοντας την οικονομική δραστηριότητα του Δήμου παρατηρούμε ότι μέχρι το τέλος της προηγούμενης εικοσιετίας ένα σημαντικό τμήμα του παραγωγικού δυναμικού απασχολούνταν παραδοσιακά στη ναυτιλία ενώ οι περισσότεροι των παραγωγικά ενεργών πολιτών απασχολούνταν στον πρωτογενή τομέα (με κύρια προϊόντα αλιεύματα  και ελαιόλαδο) και αρκετοί στον τουρισμό:


TOMEIΣ

ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ

Πρωτογενής τομέας

400

Δευτερογενής τομέας

20

Τριτογενής τομέας

100

(Στοιχεία: Κατααγραφή χαρακτηριστικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α βαθμού , ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α , Πρόγραμμα Ιωάννης Καποδίστριας, Ιανουάριος 2000)

Σήμερα, τα χαρακτηριστικά της απασχόλησης όσων παραμένουν στο Μεγανήσι είναι τα ακόλουθα:
1.Αρκετοί απασχολούνται σε περισσότερους του ενός τομείς, ανάλογα με την εποχή, και πολλοί  θεωρούνται ημιαπασχολούμενοι.
2.Οι ελαιώνες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της γεωργικής γης και η παραγωγή  λαδιού είναι η κύρια δραστηριότητα των αγροτών.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια φθίνουσα πορεία της παραγωγής, εξ’ αιτίας κυρίως του αυξημένου κόστους καλλιέργειας και συγκομιδής και  της έλλειψης εργατικών χεριών. 
Οι αλιευτικό πόροι αποτελούν τη δεύτερη σημαντική παραγωγική δυνατότητα του πρωτογενή τομέα και το νησί συγκαταλέγεται στους τόπους με αλιευτικό πλούτο και παράδοση.
         Σε κάθε περίπτωση έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα και μόνο σαν συμπληρωματικό εισόδημα διατηρείται.
3.Λίγοι απασχολούνται  στο δευτερογενή τομέα. Οι υπάρχουσες μονάδες είναι μικρές βιοτεχνίες κατεργασίας αλουμινίου- σιδήρου, επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων (ελαιοτριβεία) και ειδών διατροφής, ετοίμου σκυροδέματος και τέλος αξίζει να γίνει αναφορά στην οικοτεχνία με αξιόλογα δημιουργήματα λαϊκής τέχνης.
4.Ο πλέον αναπτυσσόμενος τομέας παραγωγής είναι ο τουρισμός, ο  λεγόμενος τριτογενής. Η δυναμική του φαίνεται:
Α. Από τον πολλαπλασιασμό των Ξενοδοχείων- Ξενώνων, των τουριστικών καταλυμάτων και των εμπορικών καταστημάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι προσφερόμενες  κλίνες το 2000   ήταν 128 ενώ σήμερα δραστηριοποιούνται:
α. Δύο (2) ξενοδοχεία δυναμικότητας περίπου 100 δωματίων
β. Πενήντα (50) πολυτελείς βίλες
γ. Δέκα (10) μικρές μονάδες συνολικής δυναμικότητας περίπου 50 studios, και άλλα ανεξάρτητα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Β. Από τον πολλαπλασιασμό και τον εκσυγχρονισμό των λοιπών επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τουρισμό: εστιατόρια, καφέ, μπαρ, τουριστικά πρακτορεία, ενοικιάσεις σκαφών  κ.α)
Γ. Από τον θαλάσσιο τουρισμό, που δημιουργεί νέες ανάγκες για θέσεις ελλιμενισμού, παραμένοντας σταθερά τα τελευταία χρόνια, σημαντικός τουριστικός πόρος.
Δ. Από την κατασκευή του νέου τουριστικού καταφυγίου στο Βαθύ.
Ε. Από έναν σημαντικό αριθμό νέων που φαίνεται να ΄΄επαναπατρίζονται΄΄  και να ασχολούνται  με τον εν λόγω τομέα.
Η δυναμική ανάπτυξης του τριτογενή τομέα, έχει συμπαρασύρει την ανάπτυξη παράλληλων δραστηριοτήτων, που έχουν κυρίως ως βάση την οικοδομή. Στα επαγγέλματα αυτά παρατηρείται έλλειψη τεχνιτών και εργατών.

ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
1.ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ:
Το συνολικό μήκος του υπάρχοντος  επαρχιακού οδικού δικτύου και της αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Μεγανησίου, πλησιάζει το 30 χιλιόμετρα μεγάλο μέρος των οποίων είναι ασφαλτοστρωμένο. Στον οικισμό Σπαρτοχωρίου πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατασκευή Περιφερειακού Δρόμου. Υπάρχει όμως ένας κακός σχεδιασμός αγροτικής οδοποιίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει η ανάγκη νέων διανοίξεων και συντηρήσεων στη κατεύθυνση οδικών αξόνων.
2.ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ:
Η εξωτερική επικοινωνία του νησιού (με τη Λευκάδα) καλύπτεται από δρομολόγια ferry boat  που το χειμώνα είναι 3-4 ημερησίως και αυξάνονται κατά τους θερινούς μήνες σε 6 ημερησίως. Η εσωτερική επικοινωνία ( μεταξύ των οικισμών και με τις παραλίες κατά τους θερινούς μήνες) γίνεται από τα λεωφορεία του Δήμου με ένα αρκετά πυκνό πρόγραμμα δρομολογίων.
3.ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ:
Με την κατασκευή του λιμένος Βαθέος στο Μεγανήσι θα διαθέτουμε περίπου 300 θέσεις ελλιμενισμού. Υπάρχει η ανάγκη αύξησης των θέσεων, όπως και η καλύτερη διευθέτηση και χωροθέτηση των δραστηριοτήτων στα λιμάνια.
4.ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ:
Στο Μεγανήσι σήμερα υπάρχει μεγάλο έλλειμμα κοινωνικών υποδομών. Υπάρχουν βέβαια αναξιοποίητοι δημοτικοί χώροι, είναι ανάγκη όμως η δημιουργία νέων.
5.ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ:
ΥΔΡΕΥΣΗ. Το Μεγανήσι δεν έχει δικό του νερό. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να το μεταφέρουμε από την Λευκάδα, που σημαίνει μεγάλα προβλήματα στη μεταφορά και την επάρκεια.
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ. Στο Δήμο Μεγανησίου υπάρχει Χώρος Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων που λειτουργεί στη πραγματικότητα χωρίς τις βασικές  προϋποθέσεις λειτουργίας ενός Χ.Υ.Τ.Α.
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με ένα ποσοστό βόθρων, που έχει να κάνει με την διάθεση των λυμάτων. Η θάλασσα δεν έχει παρουσιάσει ακόμα σημάδια ρύπανσης αλλά  προβληματίζει το ότι στα λιμάνια παρουσιάζονται ανησυχητικές ενδείξεις και το ότι διατρέχει κίνδυνο από τα απόβλητα των σκαφών και κυρίως από τα λύματα των σπιτιών, των επιχειρήσεων και των ελαιοτριβείων που καταλήγουν σ’ αυτή χωρίς καμιά  απολύτως επεξεργασία.
ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ. Η ραγδαία αύξηση της τουριστικής ανάπτυξης, αναδεικνύει την παντελή έλλειψη χωροταξικής οργάνωσης, αλλά και την ανάδειξη συγκρουόμενων συμφερόντων, αφού δεν υπάρχουν θεσμοθετημένοι κανόνες.
6.ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Το Δημοτικό Κατάστημα και οι λοιπές κτιριακές εγκαταστάσεις του Δήμου Μεγανησίου δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στοιχειωδώς στις ανάγκες των υπηρεσιών του.
Ο Δήμος – με βάση και τις νέες παραλαβές – διαθέτει στοιχειώδη μηχανολογικό εξοπλισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καθημερινότητας, ειδικότερα τους θερινούς μήνες.
Υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ειδικότερα στις τεχνικές υπηρεσίες.
Η μηχανοργάνωση του Δήμου βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, και υπάρχει πρόβλημα υποστήριξης όλων των δράσεων που έχουν βάση τις νέες τεχνολογίες.
ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ


Τακτικό : 9
Με σύμβαση Ι.Δ.Α.Χ. : 4       
Με απόσπαση : 1
Συμβασιούχοι : 5
ΣΥΝΟΛΟ : ……………… : 19
Εποχιακοί : 8

ΚΑΤΑΝΟΜΗ
ΠΕ : 4
ΤΕ : 1
ΔΕ : 10
ΥΕ : 4
ΣΥΝΟΛΟ : 19

 

 

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
         Ο γενικός στόχος του επιχειρησιακού προγράμματος, που θα πρέπει να ξεπερνά τα στενά όρια μιας δημοτικής περιόδου, είναι η προώθηση της τοπικής και εσωτερικής ανάπτυξης του Δήμου μας, σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις αναπτυξιακού σχεδιασμού σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, στα πλαίσια πάντα του μοντέλου ανάπτυξης που θέλουμε για το νησί μας.

Α. Η προώθηση της τοπικής ανάπτυξης

Ο Δήμος, επειδή αναφέρεται σε μια νησιωτική περιοχή, χωρίς την παρουσία άλλων κρατικών υποστηρικτικών μηχανισμών, πρέπει να επιτελέσει ένα ευρύτερο αναπτυξιακό και συμπληρωματικό  ρόλο στην ανάπτυξη του νησιού, στη βάση:

  • Να διαμορφώσει και να εγγυηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, με ξεκάθαρους κανόνες.
  • Να αναλάβει επενδυτικές πρωτοβουλίες, κυρίως σε δράσεις με έντονο κοινωνικό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα ή δράσεις συμπληρωματικές της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
  • Να διαμορφώσει το κατάλληλο επενδυτικό κλίμα, με τα αναγκαία έργα υποδομής.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:

α. Η προστασία και της αειφόρου διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.
Βασικά έργα και πρωτοβουλίες είναι:
1. ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ. Ο βιολογικός, είναι ώριμο έργο, αφού διαθέτουμε και ΜΠΟ, είμαστε σε διαδικασία επικαιροποίησης της μελέτης και αγοράς του οικοπέδου εγκατάστασης του ΕΕΛ. Προϋπολογισμός του έργου, 6,2 εκ. euro. Στόχος η ένταξή του στο ΕΣΠΑ.
  Μεσοπρόθεσμα, και προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της διάθεσης των βοθρολυμάτων, θα πάμε στη κατασκευή μιας compact μονάδας, προϋπολογισμού 20000 euro.
Η κατασκευή νέου σύγχρονου ελαιοτριβείου, θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα απόβλητα των σημερινών εργοστασίων.
2. ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ. Θα πρέπει να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση. Θεωρητικά έχουμε ΧΥΤΑ, που ελάχιστα προσεγγίζει αυτές τις προδιαγραφές. Παραμένει ένα σύνθετο θέμα, αφού θα πρέπει να το δούμε στα πλαίσια του Νομού. Η λύση σε επίπεδο Νομού, μας δίνει την δυνατότητα μεταφοράς. Διαφορετικά θα πρέπει να αναζητήσουμε λύση μόνοι μας, μέσα από την σύνταξη ανάλογης μελέτης. Σε κάθε περίπτωση όμως, θεωρείται αναγκαία μια μικρή μονάδα ανακύκλωσης
3.ΣΧΟΑΠ. Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία. Το εντάξαμε στο ΘΗΣΕΑ μας με 40 χιλ. στη τελευταία τροποποίηση, και βρισκόμαστε σε διαδικασία προκήρυξης.

β. Η βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος.
1. Βρίσκεται σε εξέλιξη η πολεοδόμηση των οικισμών. Την μελέτη εντάξαμε στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ με το ποσό των 100000 euro.
2. Προχωράμε στην θεσμοθέτηση ειδικών όρων δόμησης για το σύνολο του Νησιού.
3.  Αναθέσαμε μελέτη «αισθητικής αναβάθμισης» κεντρικών σημείων των οικισμών μας, με στόχο την ένταξη των αναπλάσεων σε πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Τα στοιχεία όμως της παραπάνω μελέτης, πρέπει να ενσωματωθούν στους νέους όρους δόμησης για τις νέες κατασκευές, στα πλαίσια της ενίσχυσης του αρχιτεκτονικού – πολιτιστικού μας περιβάλλοντος.
4. ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ
α. ΑΛΣΥΛΛΙΟ ΣΠΑΡΤΟΧΩΡΙΟΥ. Ιδιαίτερης ομορφιάς, ο μοναδικός δημοτικός χώρος, που περιβάλει τον όρμο Σπήλια. Στόχος μας είναι να τον αναδείξουμε σε χώρο περιπάτου και αναψυχής. Ταυτόχρονα να αναδείξουμε την είσοδο του σπηλαίου ( σπηλιά του κύκλωπα).
β. ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ «ΚΑΡΑΜΕΝΤΑΝΙ». Είναι ο παλιός δρόμος Βαθύ – Κατωμέρι, που φτάνει στο παλιό πηγάδι του Καραμεντάνι. Σκοπός μας είναι να τον διαμορφώσουμε σε πεζόδρομο και ταυτόχρονα να αναδείξουμε το παλιό πηγάδι. Προϋπολογισμός έργου 150 χιλ.
Σήμερα μέρος του έργου εκτελείται από ιδίους πόρους του Δήμου.
γ.ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΖΩΝΕΣ – ΠΑΡΑΛΙΕΣ.  Έχουν προταθεί και καταρχήν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Μικρά Νησιά, οι αναπλάσεις στη χερσαία ζώνη Σπήλια –Ρόκα, την πλατεία του Βαθιού, και στην παραλία φανάρι, προϋπολογισμού 700000 euro.  Παραλάβαμε τις  οριστικές μελέτες που στοχεύουν να αναδείξουν τις συγκεκριμένες περιοχές, σε χώρους περιπάτου, αναψυχής και άθλησης. Τα έργα θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2008.
δ. Ανάπλαση και διαμόρφωση του επαρχιακού δρόμου Βαθύ - Κατωμέρι. Το έργο βρίσκεται σε διαδικασία εκτέλεσης με προϋπολογισμό 200000 euro.
ε. Αναπλάσεις οικισμών. Αφορά πλατείες και  δρόμους εντός οικισμών. Οι σημαντικότερες είναι: 1. Για το Σπαρτοχώρι, προτείνεται στη θέση του σημερινού ελαιοτριβείου  να διαμορφωθεί πλατεία. 2. Για το Κατωμέρι, ανακατασκευή της υπάρχουσας πλατείας (Ελευθερίας) και ανάπλαση και πεζοδρόμηση του κεντρικού δρόμου. 3. Για το Βαθύ, ανάπλαση της χερσαίας ζώνης. Για τα έργα αυτά πρέπει να συνταχθούν μελέτες και ένταξή τους σε ανάλογο πρόγραμμα.

γ. Τεχνικές υποδομές και δίκτυα εξυπηρέτησης.
1. ΥΔΡΕΥΣΗ
Οι ανάγκες ύδρευσης αυξάνονται αλματωδώς κάθε χρόνο. Για να εξασφαλίσουμε την επάρκεια καταρχήν των ποσοτήτων, που έρχονται στο Μεγανήσι, προτείνουμε :
α.Να ενταχθεί με 400 χιλ στο πρόγραμμα Μικρά Νησιά η αντικατάσταση του κεντρικού δικτύου από τη δεξαμενή μας στο «Κολώνι» μέχρι «Γένι». Παράλληλα σε παραπλεύρως της δεξαμενής μας οικόπεδο, που έχει αγορασθεί από τον Δήμο, να κάνουμε νέα δική μας γεώτρηση, προκειμένου να λειτουργεί συμπληρωματικά στη παροχή του Λούρου. Το έργο θα εκτελεστεί με ενδιάμεσο φορέα την ΕΓΝΑΝΤΙΑ Α.Ε. Το έργο θα υλοποιηθεί εντός του 2008.
β. Για το εσωτερικό δίκτυο του Νησιού μας, εντάξαμε το ποσόν των 300 χιλ στο ΘΗΣΕΑ μας, προκειμένου να αντικαταστήσουμε το δίκτυο του οικισμού Βαθέος και άλλες παρεμβάσεις επεκτάσεων και βελτίωσης του υπάρχοντος δικτύου. Το έργο θα υλοποιηθεί εντός του 2008.
2. ΛΙΜΑΝΙΑ -  ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ.
Ο θαλάσσιος τουρισμός σήμερα είναι η βασική πηγή οικονομικής δραστηριότητας στο Μεγανήσι. Το Μεγανήσι είναι στο κέντρο του Ιονίου, και μπορεί να αποτελέσει το σημείο αναφοράς όλης της Περιφέρειας.
α. Λιμάνι Βαθιού. Η ολοκλήρωση του μαζί με τα λιμάνια Σπήλια και Αθερινός και η ανάληψη της διαχείρισής τους από το Δήμο, θα συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη του Νησιού. Το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του 2008.
β. Βελτίωση λιμενικών υποδομών, λιμάνι Αθερινού. Δεν είχε εκτελεστεί το σύνολο των αντικειμένων, που προέβλεπε η μελέτη κατασκευής, λόγω περικοπής του προϋπολογισμού.
Με νέα μελέτη μπορούμε να δούμε την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού.
γ. Τουριστικά καταφύγια. Ζητάμε την χωροθέτηση ενός στον Αθερινό και άλλων δύο μικροτέρων, προκειμένου να μπορούμε να υποδεχθούμε τα σκάφη που προσεγγίζουν το Μεγανήσι, χωρίς ουσιαστικό όφελος μέχρι στιγμής.
3. ΟΔΟΠΟΙΪΑ
α. Περιφερειακός οικισμού Κατωμερίου. Προϋπολογισμός 400000 euro. Υπάρχει οριστική μελέτη εφαρμογής.
β. Περιφερειακός οικισμού Βαθέος. Η διάνοιξή του βρίσκεται σε εξέλιξη, με πόρους του Δήμου. Η ολοκλήρωση του δρόμου, ασφαλτόστρωση, τεχνικά και δίκτυα, απαιτούν το ποσόν των 350 χιλ περίπου. Υπάρχουν προβλήματα στην είσοδο και έξοδο του. Πρόθεσή μας να διανοιχθεί με κοινωνική σύνεση, χωρίς διαδικασίες απαλλοτριώσεων. 
γ. Δημοτική οδοποϊα. Στα πλαίσια της πολεοδόμησης θα πρέπει να δούμε τη διάνοιξη και αποκατάσταση δημοτικών οδών, σε συνδυασμό με την κυκλοφορία των οχημάτων και τις θέσεις στάθμευσης.
δ. Αγροτική οδοποιία. Είναι σε εξέλιξη η συνολική ψηφιακή απεικόνιση του Μεγανησιού, η οποία θα χρησιμοποιηθεί και σαν υπόβαθρο για το ΣΧΟΑΠ. Ταυτόχρονα θα έχουμε και μια πλήρη απεικόνιση του οδικού μας δικτύου. Στόχος μας είναι να συντάξουμε ολοκληρωμένη μελέτη, όπου θα συμπεριλαμβάνει την ολοκλήρωση των βασικών οδικών αξόνων και παράλληλα θα αναδεικνύει ένα δίκτυο περιπατικών μονοπατιών.
ε. Ανάπλαση και διαμόρφωση του δρόμου Αθερινός – Κατωμέρι.

4. Άλλα δίκτυα
α. Ελικοδρόμιο.
β. Αραξοβόλιο υδροπλάνου
δ. Ευρυζωνικά δίκτυα

 

Β. Οι κοινωνικές πολιτικές


1. Πολιτισμός
α. ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ.
Εντάξαμε στο ΘΗΣΕΑ την αγορά του ελαιοτριβείου Κατωμερίου, προκειμένου να το αναδείξουμε σε μουσείο. Παραμένει ανοιχτό το θέμα με το παλιό ελαιοτριβείο στο Βαθύ.
β. ΠΑΡΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. Αναφέρεται στον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείου, που μαζί με το υπάρχον γήπεδο ποδοσφαίρου και το προαύλιο χώρο του σχολείου, θα αποτελέσουν μια ενότητα με αθλητικές εγκαταστάσεις, υπαίθριο θέατρο, το υπό ανέγερση πνευματικό κέντρο του Δήμου, παιδική χαρά, αναψυκτήριο και πάρκινγ.
γ. Διαμόρφωση παλαιών ομβροδεξαμενών σε αίθουσες πολιτισμού.
δ. Διαμόρφωση παλαιού δημοτικού Σπαρτοχωρίου σε λαογραφικό μουσείο.
Τέλος είναι σαφές ότι τα συμπεράσματα του πολιτιστικού συμποσίου, θα αναδείξουν τις δράσεις και πρωτοβουλίες του πολιτιστικού κέντρου.
ε. Βιβλιοθήκη. Διαμόρφωση του υπάρχοντος χώρου,  στη κατεύθυνση να γίνει πολυχώρος πολιτισμού.

2. Αθλητισμός
α. Δημιουργία αθλητικού κέντρου, στον οικισμό Κατωμερίου (Παναγία).
β. Αγορά χώρου και δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου
γ. Δημιουργία αθλητικού κέντρου, στον οικισμό Σπαρτοχωρίου.

3. Παιδεία.
Βρίσκεται σε εξέλιξη η συντήρηση των Δημοτικού και Γυμνασίου – Λυκείου.
Στοχεύουμε στη κατασκευή νέου Γυμνασίου-Λυκείου, και μετατροπή του υπάρχοντος κτιρίου, σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

4. Ευπαθείς ομάδες. Δημιουργία ενός ή δύο «πολιτιστικών καφενείων» σαν στέκια κυρίως υπερηλίκων, με δυνατότητα ανάπτυξης διαφόρων προγραμμάτων υποστήριξης.

Γ. Οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση

  Βασικός μοχλός παρέμβασης στην οικονομική ανάπτυξη του Νησιού μας θα είναι η αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου. Η νομική της μορφή  θα είναι Α.Ε για να έχει την δυνατότητα συμμετοχής σε διάφορα προγράμματα. Μέσα από ένα πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών, θα προσπαθήσουμε το πρόβλημα της νησιωτικότητάς μας, να γίνει συγκριτικό πλεονέκτημα. Στην αναπτυξιακή θα μεταφερθούν δραστηριότητες που θα έχουν κοινωνικό αλλά και καθαρά επιχειρηματικό χαρακτήρα. Αυτό βοηθάει, ώστε πιθανόν ζημιογόνες κοινωνικές δράσεις, να χρηματοδοτούνται από άλλες κερδοφόρες. Ενδεικτικές δράσεις που προτείνεται να αναλάβει η αναπτυξιακή είναι:
α. Κοινωνικές.
Επιμορφώσεις , σεμινάρια και επαγγελματική κατάρτιση.
Λειτουργία λέσχης Μεγανησιωτών στην πόλη της Λευκάδας, σημείο αναφοράς συνάντησης και εξυπηρέτησης της καθημερινότητας αλλά και των μαθητών που καθημερινά βρίσκονται στην πόλη.
β. Μεταφορές
Η εκμετάλλευση της δημοτικής τοπικής συγκοινωνίας.
Ίδρυση γραφείου μεταφορών, με αποθήκη στην πόλη και αυτοκίνητο μεταφοράς εμπορευμάτων.
γ. Τουρισμός.
Διαχείριση αναψυκτηρίων και δημιουργία χώρων αναψυχής, σε χώρους που θα της παραχωρηθούν από τον Δήμο, όπως οι παραλίες η δεξαμενή στη «βλασταρά» και αλλού.
Τουριστικό τραινάκι περιπάτου και περιφοράς στο Μεγανήσι.
Γραφείο δημιουργίας τουριστικών  events.
δ. Διαχείριση μαρίνων και λιμανιών
ε. Ευρυζωνικά  δίκτυα και παροχή internet.

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Ο Δήμος πρέπει να παρέχει πιστοποιημένες υπηρεσίες στους δημότες του.
 Παράλληλα η εξυπηρέτηση του Δημότη και της καθημερινότητας, να είναι αντικείμενο ορθολογικής διαχείρισης των υπηρεσιών του, που ο αιρετός θα λειτουργεί μόνο στο επίπεδο της εποπτείας και του σχεδιασμού.
Αυτό απαιτεί:
Α. Ανθρώπινο δυναμικό.

  • Πλήρη ανασύνταξη των υπηρεσιών του Δήμου, μέσα από ένα καινούργιο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας.
  • Αξιολόγηση του υπάρχοντος προσωπικού και στελέχωση με νέο εξειδικευμένο προσωπικό των υπηρεσιών.
  • Στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό.
  • Πιστοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δήμου, με δείκτες παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Β. Μηχανογράφηση. Ψηφιακός Δήμος
Ενταχθήκαμε στο σύστημα syzefxis, που αποτελεί μία γενικότερη ψηφιακή  πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών.
Προχωρούμε με γρήγορο ρυθμό – ελέγχοντας χωριστά κάθε οικογενειακή μερίδα - προκειμένου η δημοτική κατάσταση ( δημοτολόγιο, μητρώο αρρένων-στρατολογία, εκλογικά, ληξιαρχείο ) να ενταχθεί στο εθνικό δημοτολόγιο μέσα από το syzefxis. Χρόνος ολοκλήρωσης, ο Νοέμβρης του 2008.
Απαιτείται παράλληλα όμως η μηχανοργάνωση και των υπολοίπων υπηρεσιών, με τα αναγκαία λογισμικά πακέτα, με στόχο με την είσοδό μας στο νέο δημαρχείο, να είμαστε ένας σύγχρονος ψηφιακός Δήμος, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και την ευρυζωνικότητα.

 

Γ. Υποδομές
1. Η άμεση ολοκλήρωση του νέου Δημαρχείου. Μέσα από την επικαιροποίηση της μελέτης θα αντιμετωπισθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες της υπηρεσίας. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΘΗΣΕΑ και προβλέπεται η ολοκλήρωσή του στις αρχές του 2009. Πρέπει όμως να συνταχθεί μελέτη, που μέσα από κάποιο πρόγραμμα, να κάνουμε τους αναγκαίους εξοπλισμούς.
Γίνεται προσπάθεια, μέσω του ΥΠΕΣ, το κτίριο να είναι αυτόνομο ενεργειακά, με σκέπη από φωτοβολταϊκά στοιχεία.
2. Δημιουργία σύγχρονου δημοτικού αμαξοστασίου, με την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη.
3. Προμήθεια του αναγκαίου μηχανολογικού και λογισμικού εξοπλισμού, με την παράλληλη τεχνική στελέχωση των υπηρεσιών, ώστε να αντιμετωπίζεται η καθημερινότητα, λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία υποστηρικτικού μηχανισμού από την ελεύθερη αγορά.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στόχος είναι να δημιουργήσουμε υπηρεσίες με μόνιμο και αναγκαίο προσωπικό, και να ξεφύγουμε από το καθεστώς των συμβάσεων. Οι νέες προτεινόμενες μόνιμες θέσεις είναι:

  • 1 θέση ΠΕ3 πολ. μηχανικού (Έχει δρομολογηθεί)
  • 1 θέση ΤΕ3 τεχνολόγος πολ. Μηχανικός (Έχει δρομολογηθεί)
  • 1 θέση ΤΕ19 Πληροφορικής  (Έχει δρομολογηθεί)
  • 1 θέση ΤΕ Λογιστικής
  • 1 θέση ΤΕ ( με μηχανολογικές γνώσεις)
  • 1 θέση ΔΕ Τεχνίτη
  • 2 ΥΕ Εργατών

Η παραπάνω πρόταση, αποτελεί μία αρχική διατύπωση των βασικών στόχων και κατευθύνσεων της αναπτυξιακής μας στρατηγικής, στα πλαίσια του μοντέλου ανάπτυξης που οραματιζόμαστε για το Νησί μας. Αναδεικνύει τα κρίσιμα ζητήματα και τα σημαντικά προβλήματα του νησιού μας, που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Δήμος κατά την επόμενη περίοδο, αξιοποιώντας δυνατότητες και ευκαιρίες.
 Η επιτυχία της έχει την ανάγκη ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης. Η εμπλοκή όλων, αιρετά όργανα, φορείς, κοινωνικές ομάδες, υπηρεσίες, σε μια διαδικασία ευρύτερης διαβούλευσης, για την εξειδίκευση των έργων και των δράσεων σε κάθε άξονα δράσης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε  το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου μας, να αποτελέσει βασικό εργαλείο και πυξίδα, για το μέλλον του τόπου μας.

 

Εισηγητής:   Στάθης Ζαβιτσάνος
                    Δήμαρχος Μεγανησίου