ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Λευκαδίτικος Λόγος»
01/06/2007
1. Γιατί νομίζετε ότι σας εμπιστεύθηκαν και πάλι οι δημότες του Μεγανησίου;
Έχω μια σταθερή πορεία και στάση ζωής. Και με όσους κατά καιρούς συγκρούστηκα, ο χρόνος με δικαίωσε. Από το Μεγανήσι έλειψε το όραμα και ο σχεδιασμός. Αυτό ζητάει από μένα η Μεγανησιώτικη κοινωνία. Την προοπτική και τους κανόνες με τους οποίους θα πάμε όλοι μαζί μπροστά.
2. Έχουν περάσει πέντε περίπου μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων σας. Ποια είναι τα θέματα που έχετε βάλει στις προτεραιότητές σας;
Από την προεκλογική ακόμα περίοδο, είχαμε καταθέσει τις προτεραιότητές μας, που είναι βασικά τρεις:
Πρώτο: Να οργανώσουμε τον Δήμο. Δηλαδή να αναδιατάξουμε το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου, να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας και βέβαια να εξασφαλίσουμε τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε ο Δήμος να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινότητας.
Δεύτερο: Να αντιμετωπίσουμε τα σωρευμένα προβλήματα της καθημερινότητας, που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, τις μικροπαρεμβάσεις εντός των οικισμών και γενικότερα το νοικοκύρεμα των χωριών μας.
Τρίτο: Να ξεκινήσουμε τον σχεδιασμό της αναπτυξιακής πορείας του Νησιού μας, ενόψει και της Δ΄ προγραμματικής περιόδου.
3. Ποιο είναι το σοβαρότερο θέμα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Mεγανήσι;
Δεν υπάρχουν μικρά και μεγάλα θέματα, σε μια αναπτυξιακή διαδικασία. Από τους χώρους στάθμευσης μέχρι το βιολογικό, όλα είναι σημαντικά. Αλλάζουν οι προτεραιότητες κάθε φορά, ανάλογα με την χρονική συγκυρία. Παρόλα αυτά, θα έκανα αναφορά σε δύο θέματα. Το πρώτο, ότι κάποιοι από μας, πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και να δουν το προσωπικό τους συμφέρον μέσα από το γενικότερο. Το δεύτερο, είναι η ανάγκη να προλάβουμε να θεσμοθετήσουμε κανόνες για την προστασία του φυσικού και παρθενικού χαρακτήρα του Νησιού μας.
4. Δηλαδή, τι σχεδιάζετε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Νησιού σας;
Πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό, ότι το Μεγανήσι δεν διαθέτει άλλους τουριστικούς πόρους ( αρχαιολογικούς, ιστορικούς κ.λ.π ) εκτός από το φυσικό του περιβάλλον. Αυτό είναι το κεφάλαιό μας.
Βάλλαμε λοιπόν σαν προτεραιότητα τον βιολογικό και είμαστε σε καλό δρόμο για την χρηματοδότησή του. Συζητάμε εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης των σκουπιδιών μας. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες πολεοδόμησης των οικισμών και μέσα από αυτό θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Και τέλος, με γρήγορους ρυθμούς προχωράμε στη χωροταξική οργάνωση ολόκληρου του Νησιού, με ζώνες μικρής ή μεγάλης προστασίας.
5. Μπορεί νομίζετε να σταματήσει η άναρχη δόμηση που έχει ξεκινήσει σε ένα τόπο σαν το Μεγανήσι και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις;
Δεν γίνονται όλα άναρχα! Υπάρχουν και σοβαροί επενδυτές. Και μάλιστα οι περισσότεροι γνωρίζουν, ότι μια ασύμβατη με το περιβάλλον κατασκευή, είναι πρώτα από όλα σε βάρος της δικής τους επένδυσης. Έχουμε όμως και παραδείγματα προς αποφυγή. Για κάθε περίπτωση όμως, όπως ανέφερα, προχωράμε γρήγορα στη θεσμοθέτηση κανόνων.
6. Ποια είναι η άποψή σας για την κατασκευή του «τσιμεντάδικου» λίγα μόλις μέτρα από τον οικισμό του Βαθιού;
Για να είμαστε τυπικοί, η συγκεκριμένη βιομηχανία μπετόν, πληρεί με την υπάρχουσα νομοθεσία την απόσταση. Και από όσα γνωρίζω, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, έχει την δυνατότητα εγκατάστασης. Όμως, πέρα από νόμους και νομιμοφανείς διαδικασίες, η προσωπική μου άποψη είναι ότι επιβαρύνει το χώρο, για τον οποίο υπάρχει άμεση οικιστική και τουριστική εξέλιξη. Και αυτό είναι το κρίσιμο.
7. Πως βλέπετε την τουριστική ανάπτυξη του Μεγανησίου;
Σε κάθε περίπτωση το Μεγανήσι πρέπει να στοχεύει, στον υψηλό εισοδηματικά τουρισμό. Στην διεθνή τουριστική αγορά, αυτό ταυτίζεται με την οικολογία. Άρα στοχεύουμε σε ένα οικολογικό Μεγανήσι, που παρέχει υψηλές και μάλιστα πιστοποιημένες υπηρεσίες. Μόνο σε αυτή τη κατεύθυνση το Μεγανήσι έχει προοπτική. Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσουμε στις αναγκαίες υποδομές, ώστε να οργανώσουμε τον θαλάσσιο τουρισμό. Το Μεγανήσι έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα και μπορεί να αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς του θαλάσσιου τουρισμού του Ιονίου.
8. Ακούγεται όμορφο όπως το λέτε. Είναι ρεαλιστικό; Υπάρχει σχέδιο;
Στο μήνα που τρέχει, θα είμαστε σε θέση να θέσουμε σε ανοιχτό διάλογο το βασικό πλαίσιο ενός επιχειρησιακού σχεδίου που επεξεργαζόμαστε. Με στόχους και προτεραιότητες. Ήδη έχουμε υποβάλει ένα πρόγραμμα καινοτόμων δράσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης, και ελπίζουμε στην έγκρισή του. Αυτό αφορά κυρίως ιδιωτικές επενδύσεις, με συντονιστή εταίρο το Δήμο Μεγανησίου. Αλλά και αν δεν εγκριθεί, τις περισσότερες από αυτές, μπορούμε να τις περπατήσουμε μέσα από τους υπάρχοντες αναπτυξιακούς νόμους ή άλλα προγράμματα.
Επίσης μέχρι σήμερα, έχουμε διαθέσει ένα σημαντικό ποσό για την εκπόνηση μελετών και την ωρίμανση βασικών έργων υποδομής, ώστε να είμαστε έτοιμοι σε κάθε πρόγραμμα που ανοίγει. Και βέβαια συζητάμε και για ιδιωτικές επενδύσεις, στη φιλοσοφία και στο πλαίσιο που εμείς ορίζουμε.
9. Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιονίων νήσων Σωτήρης Βόσδου, επικεντρώθηκε στα «μικρά νησιά» και τόνισε ότι υπάρχει ιδιαίτερη στήριξη και θα γίνουν πολύ περισσότερα έργα στα μικρά νησιά τώρα μάλιστα και με την υπογραφή σύμβασης με την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε, η οποία θα αναλάβει και την κατασκευή αυτών των έργων. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Έχει γίνει μεγάλος θόρυβος με το πρόγραμμα «μικρά νησιά». Πάντως δεν αμφισβητώ την πρόθεση του κου Βόσδου. Αντικειμενικά όμως, επειδή ο χρόνος περαίωσης και πληρωμής αυτών των έργων, πρέπει να είναι μέσα στο 2008, αυτό περιορίζει τις δυνατότητες, ακόμα και της ΕΓΝΑΝΤΙΑ Α.Ε.
10. Σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις, το Μεγανήσι είναι αδικημένο;
Πάντως δεν είναι ευνοημένο! Και αυτό φαίνεται αντικειμενικά, από τις πιστώσεις που έχουν διατεθεί. Αλλά αυτό έχει περισσότερες από μία παραμέτρους. Η πρώτη έχει να κάνει με την ποιότητα των προτάσεων που κάνεις και το πόσο τεκμηριωμένες είναι. Η κάθε πρόταση πρέπει να είναι ενταγμένη σε ένα συνολικό σχεδιασμό, που να οδηγεί σε οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα. Το σημαντικότερο όμως για το Μεγανήσι και τα άλλα μικρά νησιά είναι, ότι πρέπει να τα δούμε σαν αυτοτελείς οντότητες, που έχουν την ανάγκη των δικών τους αυτοτελών υποδομών. Για παράδειγμα, ένας κεντρικός οδικός άξονας του Νομού, δεν χρεώνεται σε κάποιο Δήμο χωριστά. Όμως ωφελούνται όλοι οι Δήμοι από τους οποίους διέρχεται. Η ωφελιμότητα του στο Μεγανήσι είναι ελάχιστη. Το Μεγανήσι χρειάζεται το δικό του κεντρικό άξονα.
11.Δηλαδή νοιώθετε ότι αδικείστε σε σχέση με τους άλλους δήμους της Λευκάδας;
Ο κάθε Δήμαρχος ή πρόεδρος κοινότητας, είναι φυσικό και θεμιτό να ζητάει για το τόπο του το κάτι παραπάνω, ιδιαίτερα αν αυτό γίνεται στα πλαίσια μιας ανοιχτής διαδικασίας. Γιατί όλοι έχουμε ανάγκες. Αλλά σε μια ανοιχτή διαδικασία κρίνεται η σοβαρότητα και η σκοπιμότητα της χρηματοδότησης.
12. Αυτό έχει να κάνει με την … υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου; Στο οποίο νομίζω είστε και μέλος…
Είμαι εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ. Όμως το θέμα είναι να λειτουργεί ο δημοκρατικός προγραμματισμός! Αλλιώς γυρίζουμε ξανά, στην εποχή που οι Δήμαρχοι στριμώχνονταν στους προθάλαμους των Υπουργών. Δημοτικό Συμβούλιο, Νομαρχιακό Συμβούλιο, Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι τα όργανα προγραμματισμού. Όλες οι άλλες οι παράπλευρες διαδικασίες, υποκρύπτουν σκοπιμότητα. Και αυτή είναι και η θέση της ΤΕΔΚ.
13. Η σχέση σου με τους Δημάρχους και τους άλλους θεσμικούς παράγοντες;
Πολύ καλή. Ιδιαίτερα οι Δήμαρχοι, έχουμε αποκαταστήσει ένα κανάλι επικοινωνίας, μέσω του οποίου συζητάμε τα μεγάλα και κοινά προβλήματα του Νομού, όπως για παράδειγμα η ύδρευση και τα σκουπίδια. Αλλά και με τον Νομάρχη, υπάρχει μια αυτοδιοικητική συμβατότητα και προσωπικά έχω μια καλή συνεργασία. Είναι θετικό επίσης , ότι οι εκπρόσωποι των διάφορων επαγγελματικών ομάδων είναι άνθρωποι σημαντικοί και συμβάλουν σημαντικά στην αναπτυξιακή διαδικασία του Νομού.
14. Στις εκλογές στην ΤΕΔΚ, δεν υπήρξαν εντάσεις;
Εντάσεις όχι! Κάποιες διαφωνίες ναι. Η πολιτική διαφωνία όμως, είναι συστατικό στοιχείο μιας δημοκρατίας. Αλλά και οι προσωπικές φιλοδοξίες, ανεξάρτητα του τρόπου με τον οποίο εμφανίζονται, είναι θεμιτές σε ένα πολιτικό παιγνίδι, που του δίνουν χρώμα και κίνητρα. Το θέμα εδώ είναι, τα μέσα ενημέρωσης να μην παρασύρονται στις εντυπώσεις, αλλά να αναδεικνύουν την ουσία.
15. Βγήκε στη δημοσιότητα, μια κόντρα σου με τον βουλευτή!
Ο βουλευτής δεν είναι αυτοδιοικητικός παράγοντας. Είναι κοινοβουλευτικός. Δεν παύει όμως να είναι ένας κεντρικός παράγοντας του Νομού. Και στα πλαίσια αυτά και τον σέβομαι και τον τιμώ. Αρκεί ο καθένας μας να περιορίζεται στο θεσμικό του ρόλο. Και το θέμα δεν είναι η κομματική ταυτότητα του καθενός μας, όπως σκόπιμα παρουσιάζεται. Για παράδειγμα έχω μια καλή σχέση, προσωπική και θεσμική με τον Γ. Γραμματέα ΠΙΝ. Αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της διαφωνίας. Αντίθετα κατοχυρώνει το διακριτό θεσμικό ρόλο του καθενός μας, τον οποίο ο καθένας μας υπηρετεί.
16.Τελικά είθε αισιόδοξος;
Πάντα. Νομίζω ότι σήμερα στο Νομό υπάρχει μια καλή αυτοδιοικητική ομάδα. Όλοι οι Δήμαρχοι και ο Νομάρχης, είναι άνθρωποι με διαδρομές στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα κοινά. Έχουμε μπροστά μας μια νέα προγραμματική περίοδο. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η βούληση. Μένει και η πολιτεία να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της . Σε κάθε περίπτωση όμως, πιστεύω ότι θα πετύχουμε!
17. Ειδικά για το Μεγανήσι;
Βάλαμε τον πήχη πολύ ψηλά. Αλλά αυτή είναι η πρόκληση και το κίνητρο. Και θα τον περάσουμε!
ΣΤΑΘΗΣ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ